Stresscoaching

Chronische Stress Reversal: Annettecoacht werkt volgens de CSR-methode.

Ieder mens beschikt over een stresssysteem dat zorgt voor energie. Als de verhouding belasting en herstel in balans is, is er sprake van een gezonde situatie. Een periode van overbelasting, bijvoorbeeld door hoge werkdruk of een emotionele gebeurtenis, vraagt meer van ons. We hebben dan extra energie nodig, waardoor we op onze reserves gaan teren. We kunnen best een tijdje op onze reserves leven en werken. Ter vergelijking: als de batterij van je telefoon 60% is opgeladen, werkt hij nog prima. Als je onvoldoende oplaadt, raak je wel vermoeid. Het helpt als je na een stressvolle periode voldoende hersteltijd neemt. Dan  komt je lichaam weer in balans.  Maar…als je langere tijd blijft interen op je reserves en structureel geen ‘oplaadmomenten’ inbouwt, dan kom je in de rode cijfers. Dat gaat meestal gepaard met stressklachten zoals slapeloosheid, tegenzin, kort lontje of vergeetachtigheid. Als je de signalen van je lichaam blijft negeren en dus door blijft gaan met roofbouw plegen, dan raakt je systeem overspannen en uiteindelijk volledig ontregeld. Die ontregeling vindt letterlijk plaats in onze hersenen Je belandt in een dergelijke situatie als je systematisch de dingen blijft doen die niet goed voor je zijn en je hersteltekort op hersteltekort stapelt. Vaak heb je zelf niet eens door dat die verschuiving aan het plaatsvinden is. Totdat er een moment komt dat je hele systeem down gaat en je niks meer kunt. Dan is er sprake van ernstige chronische stress oftewel  burnout.

Lichamelijk herstellen door rust en ontspanning is in alle fases de eerste noodzakelijke stap. Hoe lang lichamelijk herstel noodzakelijk is, is afhankelijk van de ernst van het hersteltekort en de bereidheid om een andere leefstijl aan te nemen. Daarna volgt een fase waarin zelfmanagement centraal staat.

In een kennismakingsgesprek bespreken we welke stresssymptomen jij (of jouw omgeving) bij jezelf waarneemt. Voor het eerste coachgesprek vul je de vragenlijst Stressklachten in en bepalen we samen, aan de hand van de resultaten, welke aanpak bij jou op dat moment past.