Annetteblogt

Coaching in your own language

03-09-2020
Lopend vuurtje

In augustus was er een stormloop op de subsidiepot ‘NL leert door’. Nu is de pot voor dit jaar leeg. Bijzonder positief dat zoveel mensen de regie pakken over hun loopbaanontwikkeling!

Voor degenen die aangestoken zijn door dit vuurtje maar dit najaar naast de pot grijpen, zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden. Goed werkgeverschap houdt o.a. in dat je jouw medewerkers begeleidt of laat begeleiden naar de volgende stap in hun loopbaan, binnen of buiten de huidige werkkring. Daarvoor zijn doorgaans budgetten beschikbaar.

Zo kunnen bijvoorbeeld rijksambtenaren gebruik maken van de Subsidieregeling Loopbaanadvies van het A+O fonds Rijk. En MKB bedrijven kunnen t/m 30 september subsidies aanvragen om medewerkers te helpen leren en ontwikkelen, zie MKB SLIM regeling. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw werkgever. De HR afdeling is vast op de hoogte.

Stopt je baan? Krijg je een transitievergoeding mee bij je vertrek? Een deel van dit bedrag kun je inzetten voor loopbaanbegeleiding. Over dat deel hoef je dan geen belasting te betalen.

Als je geen werkgever hebt of zelf de regie wilt behouden, kun je als particulier de kosten voor jouw loopbaanontwikkeling (deels) bij de belastingaangifte opvoeren als studiekosten. Dan is er sprake van een leertraject onder begeleiding, zie Belastingaftrek particulieren.

Kortom, NL leert gewoon door!
 

31-03-2020
E-coaching, dichtbij op gepaste afstand

Tot voor kort waren mijn coachafspraken altijd fysieke afspraken, 1 op 1, binnen of soms ook wandelend. Noodgedwongen doe ik nu mijn afspraken grotendeels online. Al mijn vooroordelen over coaching op afstand blijken in de praktijk reuze mee te vallen. Sterker nog, het is een uitkomst!

En hoe vergaat het jou? Lukt het je om je aan te passen aan snel veranderende en beperkende omstandigheden? Zijn er wellicht toch momenten dat je stress, verveling of eenzaamheid ervaart? Of ben je in gedachten al bezig met de fase na Corona? Allemaal onderwerpen die een gevoel van onrust kunnen geven. Het kan helpen om daar met een professional over in gesprek te gaan zodat je voor jezelf weer heldere, werkbare doelen formuleert.

Dat brengt me op het volgende aanbod. Tot 28 april a.s. bied ik je twee online coachafspraken van 1 uur en je betaalt er slechts één. Als je, net als ik was, wat huiverig bent voor online afspraken, dan help ik je op weg. Ik werk met Zoom.
Dus wie weet: tot zooms!

 

21-02-2020
Wat doe je? of Wie ben je?

In onze cultuur krijg je vaak als eerste vraag wat je (voor de kost) doet? En of je het nu wel of niet naar je zin hebt in je werk, het bepaalt in belangrijke mate jouw identiteit. Je bent bakker, ingenieur, leraar, verpleegster enz.
Als je in contact komt met (wat wij noemen) primitieve volkeren, zijn mensen vooral nieuwsgierig naar wie je bent. Wie zijn je voorouders, hoe sta je in het leven, hoe maak jij het verschil? Ook als je op dat moment geen werk hebt, ben je nog steeds iemand!

Welke bijdrage wil jij, vanuit wie je bent, leveren aan jouw omgeving? Betaald of onbetaald? Met je hoofd en/of met je handen?
Een artikel in de
Volkskrant van 30 januari 2020 laat zien dat we momenteel massaal van baan switchen, op zoek naar datgene wat van nature bij ons past.
Is voor jou ook de tijd rijp om te onderzoeken welk type werk jij wilt hebben om meer te kunnen zijn wie je bent?

CMI/NOLOC
Geregistreerd Loopbaanprofessional CMI/NOLOC